معاون استانداری فارس: نام شیراز برندی برای توسعه گردشگری ادبی است

  • 12 اردیبهشت 1402 - 19:11
معاون استانداری فارس: نام شیراز برندی برای توسعه گردشگری ادبی است

به اعتقاد معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس نام شیراز خود یک برند جهانی شناخته شده است که می‌تواند بستری برای توسعه گردشگری به ویژه از نوع ادبی باشد.

محمد فرخ‌زاده سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت در افتتاحیه همایش گردشگری ادبی که در آستانه روز شیراز برگزار شد، عنوان کرد: گردشگری ادبی در دنیا به یک صنعت مهم تبدیل شده و کشورها در حال هویت سازی و تاریخ سازی در این حوزه هستند.

او با بیان اینکه گردشگری ادبی ترکیبی از شعر، ادبیات و تجربیات فرهنگی است، اظهار کرد: در دنیا پیمان‌های متعددی از جمله پیمان میراث فرهنگی ناملموس، میراث معنوی، انتقال تجارب میراث فرهنگی بین شبکه های شهری و… شکل گرفته و کشورهای جهان در حال وفاق برای معرفی داشته‌های خود در سطح بین‌المللی هستند.

قائم مقام استاندار فارس در شورای توسعه گردشگری با اشاره به اینکه مفهوم گردشگری ادبی به معنای علاقه مندی گردشگران به دیدن خانه‌های شعرا و نویسندگان و آشنایی با شیوه زندگی آنها در قرن ۱۹ میلادی اوج گرفته است، افزود: در این شاخصه از گردشگری سه مؤلفه مورد توجه قرار گرفته است.

فرخ‌زاده ادامه داد: مکان‌های واقعی یکی از مقاصد گردشگران ادبی است که در ایران نیز به وفور وجود دارد اما متاسفانه یا آنها را ثبت نکرده ایم یا قدر ندانستیم که این موضوع ما را با گسست بین نسلی مواجه کرده است به گونه‌ای که نسل جدید بسیاری از ارزش‌ها و داشته‌ها و بزرگان و گذشتگان خود را نمی‌شناسند.

معاون استاندار فارس همچنین به مکان‌های خیالی و یا ساخته شده برای معرفی داشته‌های ادبی یک کشور اشاره کرد و گفت: در بسیاری از کشورها مکان ها یا نمادهایی که داستان‌ها یا رخدادهای خیالی که در آثار ادبی به آنها اشاره شده ساخته می‌شود که به مرور زمان به مکانی برای جذب گردشگران بدل خواهد شد.

فرخ‌زاده با این تاکید که گردشگری ادبی باید از کلام و سخن به عملگرایی تبدیل شود، افزود: کم کاری‌ها و بی توجهی‌ها سبب شده بسیاری از شعرا و علما مصادره شوند؛ به عنوان مثال؛ مولانا را ترک و زکریای رازی را عرب معرفی می‌کنند و ملاصدرا را به بصره نسبت می‌دهند.

معاون استانداری فارس همچنین بر لزوم بر طرف کردن ضعف‌های سیستم آموزش و پرورش کشور تاکید و اضافه کرد: هم اکنون جای خالی آموزش درباره هویت و فرهنگ ایران اسلامی در کتب درسی به شدت احساس می‌شود.

او در ادامه خاطرنشان کرد: در سال های گذشته با ضعف در معرفی توانمندی‌های شیراز در عرصه بین‌المللی رو به رو بوده‌ایم که عوامل متعددی از جمله ایجاد ایران هراسی در به وجود آمدن آن نقش داشته است.

معاون استاندار فارس یادآور شد: بازاریابی مناسب محصول، انتقال مفاهیم با زبان و تکنولوژی جدید و هوشمند سازی از دیگر مواردی است که برای توسعه گردشگری ادبی باید به آن توجه شود.

او با بیان اینکه در ایران جایگاه و خواستگاه گردشگری ادبی را به خوبی تعریف نکرده‌ایم و در این زمینه کارشناس متخصص پرورش نداده‌ایم، عنوان کرد: باید در کنار توجه به سنت‌ها خود را برای آینده نیز آماده کنیم.

معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس در بخش دیگری از سخنان خود به اخبار سیاه نمایی شده درباره بافت تاریخی شیراز اشاره کرد و افزود: همایش‌ها و جمع‌هایی مانند آنچه اکنون درباره گردشگری ادبی در حال برگزاری است باید کمک کنند این بافت ارزشمند را محکم و استوار نگاه داریم و به دنیا معرفی کنیم.

فرخ‌زاده با اشاره به وجود اماکنی مرتبط با پیشینه و تاریخ شیراز و اهمیت بازسازی یا احیای آنها، یادآور شد: خانه سعدی در بافت باید ترمیم و بهسازی و معرفی شود و به محل رفت و آمد بازدید کنندگان و گردشگران تبدیل شود.

او به اقدامات مثبتی که اهالی فرهنگ و دوست داران شیراز و میراث فرهنگی فارس انجام می‌دهند اشاره و اضافه کرد: به عنوان مثال در ایام نوروز راهنمایان تور در انجمن دوستداران میراث فرهنگی به صورت رایگان و عام المنفعه در خدمت مهمانان بوده و شیراز و بافت فرهنگی را به آنها معرفی می‌کردند.

معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس گفت: باید داشته های فرهنگی و ادبی را قدر بدانیم و ضمن نگهداری از این میراث برای انتقال آنها به نسل آینده به ثبت و مستند سازی آنها بپردازیم.

دیدگاه