موسیقی اقوام بخش جدایی ناپذیر از هویت فرهنگی هنری است

  • 31 اردیبهشت 1401 - 15:29
موسیقی اقوام بخش جدایی ناپذیر از هویت فرهنگی هنری است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اعتقاد به اینکه موسیقی نواحی و اقوام بخش جدایی ناپذیر از هویت فرهنگی هنری ما است، گفت: هر گوشه از موسیقی اقوام ایرانی سرشار از مؤلفه‌های هویت بخش مردمان سرزمین‌مان است. 

به گزارش ایرنا، حمیدرضا قانعی شامگاه پنجشنبه در آیین پایانی «دومین جشنواره ملی موسیقی و آیین های اقوام ایرانی» اظهار کرد: شیراز بهترین مکان برای گردهم آمدن گروه‌های متنوع موسیقی اقوام است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد:بدون تردید  موسیقی نواحی و اقوام جزو جدایی نشدنی هویت فرهنگی هنری ماست و هر کشور و فرهنگی تلاش می کند این هویت را حفظ کند و آن را از گزند آسیب‌ها در امان بدارد. یکی از بهترین روش ها برگزاری رویدادهای تخصصی ویژه موسیقی مقامی است.

وی افزود: موسیقی اقوام ایرانی موسیقی است که هر گوشه آن سرشار از مؤلفه‌های هویت بخش مردمان سرزمین‌مان است. 

قانعی با اعتقاد به اینکه موسیقی اقوام یک موسیقی بازاری نیست، گفت: این نوع موسیقی بسیار علمی و دقیق است که باید برای حفظ این موسیقی تلاش شود. این موسیقی از دل مردم برخاسته و در بطن و تاریخ جامعه ایرانی ساری و جاری است می‌توان گفت این نوع موسیقی، موسیقی بدون مؤلف است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس اظهار داشت: بخش‌ها و گوشه‌هایی از این نوع موسیقی از کار قالیبافان، کشاورزان، آهنگران، صنعتگران شکارچیان و دیگر اصناف برخاسته است و معمولا در طول تاریخ با موسیقی جامعه مسلط فاصله معناداری داشته است. 

قانعی بیان کرد:موسیقی کردها، بلوچها، مازندرانی ها، خراسانی ها، فارس ها، گیلانی ها، ترک زبان ها، قشقایی ها و لرزبان ها همه و همه رنگین کمانی از زیبایی و تفاوت و معنا را در کنار هم در سرزمین عزیزمان ایران گرد آورده است و نوای خوش الحان وحدت را واضح و رسا می نوازد. باشد که برای رونق هر چه بیشتر هنر ایرانی بکوشیم. 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: جا دارد یاد کنم از استاد عثمان محمدپرست از استادان دوتار نوازی خراسان و خالق ملودی گوش نواز نوایی که از قدما و پیشکسوتان موسیقی مقامی ما بودند  که اخیرا از میان ما رخت بربستند.

ورود بخش خصوصی به جشنواره‌های موسیقی موجب تحقق اقتصاد هنر می‌شود

مشاور معاونِ هنریِ وزیر فرهنگ گفت: ورود بخش خصوصی به جشنواره‌های موسیقی موجب می‌شود، این جشنواره‌ها تداوم پیدا کنند و در طول زمان تبدیل به یک برند شوند، یک هویت پیدا کنند و حتی تبدیل به یک مقصد گردشگری شوند و به لحاظ اقتصاد هنر بتواند روی پای خود بایستند.

احمد صدری اظهار کرد: جای بسی خوشحالی است که پس از دو سال که اجرای صحنه‌ای به دلیل شیوع کرونا متوقف شده بود شاهد اجرای صحنه ای موسیقی بوده‌ایم چراکه رابطه تنگاتنگی که بین هنرمند و مخاطب وجود دارد شور،نشاط و گرما به اجراها می‌دهد.

مشاور معاونِ هنریِ وزیر فرهنگ ادامه داد: استان فارس اولین استانی است که اتفاق خوبی را رقم زده و بخش خصوصی وارد عرصه موسیقی کرده است و امید است این استان بتواند الگویی برای دیگر استان‌ها باشد و استان‌های دیگر هم از این موضوع تبعیت کنند.

صدری ابراز کرد: امیدواریم این جشنواره‌ها تداوم پیدا کنند و در طول زمان تبدیل به یک برند شوند، یک هویت پیدا کنند و حتی تبدیل به یک مقصد گردشگری شوند و به لحاظ اقتصاد هنر بتواند روی پای خود بایستند.

 مشاور معاونِ هنریِ وزیر فرهنگ ادامه داد: همچنین امید است که دستگاه‌های دولتی هم برای رونق موسیقی اقوام ایرانی زمینه‌سازی کنند تا موسیقی اقوام که در چند دهه اخیر تحول قابل توجهی داشته و توانسته جایگاه و مرتبه‌ای را برای خود پیدا کند از نظر اقتصاد هنر هم روی پای خود بایستد و هنرمندان بتوانند بدون دغدغه معیشت خود را تأمین کنند و به فعالیتهای هنری خود ادامه دهند

دومین جشنواره ملی موسیقی و آیین‌های موسیقایی اقوام ایران روز یکشنبه ۲۵ اردیبهشت‌ماه با اجرای موسیقی قشقایی و لرستان در تالار حافظ شیراز گشایش یافت.در این دوره از جشنواره که تا ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ ادامه داشت،گروه‌های برتر موسیقی نواحی از سراسر کشور با محوریت اجرای موسیقی و آیین‌های منطقه‌ای خود به روی صحنه رفتند.

در این جشنواره که با حضور گروه‌های شاخص موسیقی‌ نواحی و راویان آیین‌های بومی از مناطقی همچون لرستان، سیستان‌وبلوچستان، شیراز، آذربایجان، ترکمن‌صحرا، ایل‌بختیاری، ایل‌قشقایی، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان، گیلان، کرمان، کیش، کردستان، مازندران، بوشهر و تربت‌جام برگزار شد، اصیل‌ترین و ناب‌ترین گونه‌های موسیقی و آیین‌های موسیقایی اقوام ایرانی با اولویت حفظ اصالت‌ها و ترویج فرهنگ غنی ایرانی جهت مخاطبان تخصصی و عام به بهترین شکل ممکن معرفی و به نمایش گذاشته شد.

دیدگاه