“آشوراده” با اجرای طرح گردشگری از بین خواهد رفت

  • 17 اسفند 1400 - 11:38
“آشوراده” با اجرای طرح گردشگری از بین خواهد رفت

مشاور رییس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ما به این دلیل که می‌دانیم چه بلایی بر سر انزلی آمده است و گردشگران در طبیعت ایران چه به روز آن می آورند، دوست نداریم، آشوراده اولین منطقه پناهگاه حیات وحش تبدیل به منطقه گردشگری شود.

«اسماعیل کهرم»، استاد دانشگاه و مشاور رییس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست در ارتباط با دستور رییس جمهور برای پیگیری طرح گردشگری جزیره آشوراده به خبرنگار ایلنا گفت: پارک‌های ملی، پناهگاه های حیات وحش و مناطق حفاظت شده آثار طبیعی ملی ما هستند و اولین پناهگاه حیات وحش ما نیز میانکاله با ۶۸ هزار هکتار بود. آشوراده دروازه میانکاله محسوب می‌شود. میانکاله منطقه ای است که در آن هم قرقاول مخصوص مناطق جنگلی و هم دراج که مخصوص دشت‌های تفتیده و گرم خوزستان است پیدا می‌شود. عقاب دریایی، شاهی و تُرُمتای از دیگر گونه های این منطقه هستند. در فصل زمستان نیز انواع پرندگان مهاجر به این منطقه مهاجرت می کنند و در فصل گرما به سیبری برمی‌گردد. 

او افزود: ما به جای اینکه چنین منطقه ارزشمندی را حفاظت کنیم، آن را به سایت گردشگری تبدیل می‌کنیم. متاسفانه فکر تبدیل کردن جزیره آشوراده به منطقه گردشگری از زمان ریاست جمهوری آقای روحانی کلید خورده و با تحریک برخی از افراد انجام شده است که می‌خواهند در این منطقه سرمایه گذاری کنند. من برای این افراد نامه نوشتم و گفتم اگر اینجا را سایت گردشگری کنید، بعد از ده سال اینجا تخریب می‌شود، اما اگر منطقه حفاظت شده باشد نسل ها اینجا آباد و سرسبز خواهد ماند اما فایده ای نداشت. 

او افزود: بعدها شنیدیم حتی نهادهایی مانند سازمان میراث فرهنگی که نفعی از تبدیل شدن این منطقه به سایت گردشگری می‌توانستند ببرند، هم گفته بودند حیف است و اینجا را منطقه گردشگری نکنید. فرض کنیم چند هتل در آشوراده ساختیم. این هتل ها رفت و آمد اتومبیل دارند و بعدا زباله ای که تولید می‌کنند، ازدحام و شلوغی و آلودگی هوا برای منطقه بسیار مخرب خواهد بود. کسی که شبی پنج میلیون تومان پول هتل های پنج ستاره ای که در آشوراده ساخته خواهد شد را می‌دهد، در هتل که نمی‌نشیند. به قایق سواری، شکار، تالاب نوردی، ماهی گیری و مانند آن مشغول می‌شود. چنین فعالیت هایی یک روز خوش گردشگر این مناطق را خواهد ساخت. 

کهرم گفت: به سر انزلی چه آورده ایم؟ ۲۸۰۰ قایق تفریحی موتوری را در این منطقه گذاشته ایم که توریست ها را جا به جا کنند که فوق العاده مخرب است. انزلی تنها ۱۱ هزار هکتار است. میانکاله ۶۸ هزار هکتار است. یعنی ۲۸۰۰ قایق انزلی پنج برابر خواهد شد زیرا وسعت میانکاله نیز بیشتر است و مناطق آبی، خشکی و جنگلی دارد. اگر این طرح بخواهد اجرا شود تنها تخریب درانتظار میانکاله خواهد بود. فعالیت های گردشگری و توریستی در ایران همیشه با تخریب مواجه هستند. ما به این دلیل که می‌دانیم چه بلایی به سر انزلی آمده است و گردشگران در طبیعت ایران چه به روز آن می آورند، دوست نداریم اولین منطقه پناهگاه حیات وحش تبدیل به منطقه گردشگری شود. 

او افزود: خارجی هایی که مناطق حیات وحش دیگر نقاط دنیا را دیده بودند هر منطقه ای را که در ایران مانند پارک ملی گلستان نشانشان می‌دادیم، می گفتند فقط میانکاله. آشوراده و میانکاله از نظر جهانی ارزش، زیبایی و تنوع دارند. می‌خواهیم ذخایر حیات وحش این منطقه را با چهار عدد هتل تعویض کنیم. من زمانی که مشاور ریاست وقت سازمان محیط زیست خانم ابتکار بودم هم با این تصمیم مخالفت کردم.

کهرم گفت: مناطقی مانند آشوراده برای این مناسب است که طبیعت گردان از زیبایی های این منطقه استفاده ببرند و بروند بدون اینکه اثری در اینجا از خودشان باقی بگذارند. با ساخت هتل میانکاله از بین می‌رود درحالی که این منطقه به طور قطع در سطح منطقه و جهان به عنوان یک پناهگاه حیات وحش می درخشد.

دیدگاه

  1. ‍ با اجرای طرح گردشگری ، جزیزه آشوراده از بین نخواهد رفت

    ✔️ آشوراده ،تنها جزیره ایرانی دریای کاسپین منطقه ای از استان گلستان است که هر سال ،هزاران گردشگر برای بازدید از این جزیره منحصربه فرد و گشت و گذار در این منطقه تاریخی به بندرترکمن سفر میکنند و با قایق ،خود را به جزیره میرسانند .
    جزیره ای که تصویر آن با پل چوبی زیبایی گره خورده است .

    ✔️ با پیگیریهای مستمر و بی وقفه نماینده محترم مردم در مجلس شورای حوزه غرب گلستان ،پس از ۷ سال انتظار ،طرح گردشگری آشوراده در شورای معماری و شهرسازی در اسفند ماه سال ۱۳۹۹ به تصویب رسید .

    ✔️ با سفر ریس جمهور محترم به استان ،اجرایی شدن طرح گردشگری در آشوراده قطعی و دستورات ویژه به دستگاههای مربوطه صادر میشود .

    👈اما برخی از فعالان محیط زیست در خصوص طرح گردشگری آشوراده ،انتقاد کرده و مانع اجرایی شدن این طرح شده اند ؟! و معتقدند که حیات وحش و مناطق حفاظت شده آثار طبیعی ملی با ساخت هتل و مسافرخانه وووو به خطر می افتد !!!

    👌 اما طی مصاحبه ای که با نماینده محترم مردم در مجلس شورای اسلامی حوزه غرب گلستان در ۵ فروردین ۱۴۰۱ داشتیم ،اعلام نمودند که چنین چیزی قرار نیست در طرح گردشگری آشوراده باشد ، بلکه اقامتگاه موقت با سازه های سبک بومی محلی(مثل آلاچیق ترکمنی به سبک بومی محلی و سایر سازه های سبک بومی محلی و…..) با هدف بومگردی در آشوراده ساخته شود

    👌 و تمام سازه های بتنی و هتل و مسافرخانه و….. در نوار ساحلی بندرترکمن که حدود ۱۳۸ هکتار آن در قسمت جنوبی بازارچه اسکله برای موضوعات گردشگری ساحلی به عنوان سایت پشتیبان در نظر گرفته شده است .

    ✔️بوم گردی همان عشق ورزیدن به طبیعت ، احترام گذاشتن به فرهنگ و آموختن آداب و سنن مردمانی که از گذشته در یک زیست بوم خاص زندگی میکردند ،تعریف کرد که در نتیجه باعث بهبود زندگی مردم محلی شود.

    👌و قرار نیست که با طرح گردشگری آشوراده با ساخت سازه های بومی ،محلی ( بومگردی) به حیات وحش آسیب رساند .

    👈قابل توجه برخی از دلسوزان محیط زیست :👇

    ⬅️ اگر واقعا دلتان به حیات وحش و محیط زیست میسوزد ،یک فکر اساسی و ویژه برای نجات خلیج گرگان بکنید که دارد خشک میشود .

    👈 از اولین آسیب‌های محیط‌زیستی خشک‌شدن خلیج گرگان از میان رفتن گونه‌های طبیعی جانوری و گیاهی منطقه است که سبب نابودی مرداب‌های فصلی و نابودی پناهگاه پرندگان مهاجر می‌شود.

    👈 از دومین آسیب های محیط زیستی خشک شدن خلیج گرگان ،خطر تبدیل آب شیرین به شور را به همراه خواهد داشت و تغییر اقلیم منطقه که از اثرات بارز خشکی خلیج خواهد بود سبب می‌شود مردم شمال کشور خصوصاً استان گلستان شاهد پدیده ریز گردها در منطقه‌ی زندگی خود باشند.

    👈 از سومین آسیبهای محیط زیستی خشک شدن خلیج گرگان، تأمین نشدن حق آبه‌ی مورد نیاز خلیج از رودخانه‌‌های داخلی منتهی به خلیج به دلیل سدسازی بیشمار !!!

    ۱_ وقتی اب سد ،سر ریز میشود باعث جذب گازهای معلق در هوا میشود که به ماهیان پایین دست رودخانه اسیب میرساند . ایا خطر محیط زیست ندارد؟!🤔

    ۲_با سد سازی ،بهم خوردن رسوب گذاری در بستر رودخانه و بی سهیم ماندن رودخانه پایین دست و از بین رفتن حاصلخیزی زمین های پایین دست رودخانه ها میشود ،آیا خطر محیط زیست ندارد؟!🤔

    ۳_با سد سازی ، اثرات بیولوژیکی و کاهش مواد غذایی زمین های کشاورزی و جانوری پایین دست رودخانه ها میشود ‘ آیا خطر محیط زیست ندارد؟!🤔

    ۴_ماهیان خاویار ، ماهی سفید ، فصل تخم ریزی به سمت رودخانه ها می ایند و بعد تخم ریزی دوباره به سمت دریا حرکت میکنند ،اما با سد سازی ، رودها خشک و این چرخه از بین رفت و قطع این چرخه مهم اکولوژیک جانداران دریایی ،باعث شد تا صیادان دست خالی برگردند و روبه کارهای دیگر اورند که این عامل خود مسبب انواع معضلات و ناهنجاریهای اجتماعی و…. مییاشد ،آیا خطر محیط زیست ندارد؟!🤔

    👈 جزیره آشورا ده به لحاظ تقسیمات کشوری جزء شهرستان بندر ترکمن و در مجموع جزء استان گلستان به شمار می‌رود و طبیعتا باید مدیریت زیست محیطی آن نیز توسط اداره حفاظت از محیط زیست گلستان انجام شود، قابل توجه اینکه در اقدامی تعجب برانگیز مدیریت زیست محیطی این جزیره بر عهده اداره حفاظت از محیط زیست مازندارن است.!!!!!🤔

    👌تعجب من از فعالان اجتماعی، سیاسی، مطالبه گران منطقه این است که در فضای مجازی انواع اقسام کمپین میزنن اما در این خصوص هیچ کمپبنی نمیزنن و مطالبه نمیکنند ؟!🤔
    👌 کمپین برای چیزی زده میشه که چندین سال پروژه خوابیده و اجرایی نشده باشد و مطالبه مردمی که در دست اجرا و اقدام باشد ،به نظرم لزومی نداره که کمپین زده بشود مگر اینکه پروژه بخوابد.🤔👇

    http://ghalehjygh.blogfa.com/post/1142
    با احترام : مدیر پایگاه اطلاع رسانی قلعه جیق بزرگ
    فروردین ۱۴۰۱
    🙏🌷