بافت تاریخی شیراز؛ خانه‌های تاریخی علما در تیررس تخریب قرار دارد

  • 24 بهمن 1400 - 12:11
بافت تاریخی شیراز؛ خانه‌های تاریخی علما در تیررس تخریب قرار دارد

اجرای طرح توسعه شاهچراغ در سال‌های گذشته باعث از بین رفتن ده‌ها خانه‌ی باارزش تاریخی شده است. اصرار برای اجرای این طرح، متاسفانه پیوستگی بافت تاریخی شیراز را در نقاط مختلف بر هم زده و عملا به جای آن هم بنای باارزش، ساختمان‌های تجاری و خدماتی و اداری سربرآورده‌اند. به تازگی هم تصمیم گرفته شده ‌ده‌ها خانه تاریخی در این بافت تخریب شوند که در میان آن‌ها حتی خانه‌های تاریخی علما مانند خانه‌های دستغیب، محلاتی و میرزای شیرازی نیز قربانی لودر تخریب خواهند شد.

بدون شک تخریب بافت تاریخی شیراز به نام طرح‌های مذهبی نه تنها هیچ کمکی به هویت مذهبی بافت نمی‌کند بلکه بالعکس این تخریب‌ها علاوه بر اینکه هویت فرهنگی و تاریخی را هدف قرار داده، هویت مذهبی بافت را نیز که در طول صدها سال شکل گرفته و پیوستگی پیدا کرده، از بین می‌‌‌برد. از جمله می‌توان اشاره کرد به موقعیت مسجد جامع عتیق که کهن‌ترین مسجد تاریخی شیراز است و افزون بر هویت مذهبی، به گونه‌ای محل آمدوشد ساکنان بافت نیز بوده، اما اکنون قربانی طرح توسعه شاهچراغ شده و هویت شاخصی را که در طول حدود ۱۲۰۰ سال به دست آورده بود، متاسفانه در حال از دست دادن است و این ظلم به نام یک طرح مذهبی انجام می‌شود. واقعا جای تاسف است که برخی می‌توانند به راحتی هویت فرهنگی، تاریخی و مذهبی یک بافت را به نام طرح‌های مذهبی از بین ببرند.

بافت تاریخی شیراز در سال‌های گذشته بارها مورد دست‌اندازی و تخریب قرار گرفت و اگر نبود ایستادگی و پیگیری‌های مستمر فعالان میراث فرهنگی، اکنون اثری از بافت تاریخی شیراز وجود نداشت. به طور مشخص می‌توان اشاره کرد که با پیگیری‌های مستمر فعالان میراث فرهنگی،‌ روند تخریب بافت تاریخی شیراز در سال ۱۳۹۶ متوقف شد و از آن تاریخی تاکنون شاهد تخریب سازماندهی‌شده در بافت تاریخی شیراز نبوده‌ایم و کاش دیگر هم شاهد چنین جنایاتی علیه هویت‌های فرهنگی و تاریخی نباشیم. در حال حاضر هم بسیاری از فعالان میراث فرهنگی و استادان و بزرگان این عرصه تلاش‌های زیادی برای جلوگیری از تخریب بافت تاریخی شیراز انجام داده‌اند.

تخریب‌های سازماندهی‌شده در بافت تاریخی شیراز چهار سال بود که متوقف شده بود اما اظهارنظرهای نادرست عزت ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی در سفری که مهرماه امسال به شیراز داشت، به حامیان تخریب بافت تاریخی شیراز قوت قلب داد. وزیر میراث فرهنگی متاسفانه در این سفر در یک اظهارنظر عجیب، خانه‌های تاریخی را خانه‌های داغون توصیف کرد و عملا به حامیان تخریب بافت، چراغ سبز نشان داد. از وزارت میراث فرهنگی انتظار می‌رود که به وظایف اصلی خود که همانا پاسداری از میراث فرهنگی و بافت‌های تاریخی است با قدرت و جسارت عمل کند و اجازه ندهد سوداگران با نقاب‌های مختلف، هویت فرهنگی و تاریخی یک منطقه را قربانی کنند.

دیدگاه