درباره ویروس جدید کرونا چه می‌دانیم؟

  • 03 بهمن 1398 - 14:39
درباره ویروس جدید کرونا چه می‌دانیم؟

ویروس تازهٔ کرونا که تا کنون جان ۱۷ تن را در ووهان چین گرفته است امکان دارد از مار به آدمی منتقل شده باشد.

تیم پژوهشگر ویروس‌شناسی در چین روز چهارشنبه با اشاره به این مطلب مدعی شد که این مارها به نوبهٔ خود احتمالا این ویروس را از گونه‌ای خفاش گرفته‌اند. هردوی این جانوران در بازارهای چین به فروش می‌رسند.

پروفسور وِی ژی، و تیم تحقیقاتی‌اش در دانشگاه پکینگ چین، پنج نمونه از این ویروس تازه را با ۲۱۷ ویروس مشابه که در جانوران مختلف یافت و طبقه‌بندی شده بود از نظر ژنتیکی مقایسه کردند.

پروفسور پیتر رابینوویتز، ویروس‌شناس عضو دانشگاه واشنگتن در سیاتل آمریکا معتقد است که این ویروس می‌توانسته از راه هوا به افراد منتقل شود. وی گفت: «گرچه این یک گمانه‌زنی است اما اگر این ویروس در ترشحات بدن مار موجود بوده، می‌توانسته به شکل ریزگرد درآید و وارد دستگاه تنفنسی قربانیان شود.»

بازار محلی خوراک ووهان، به فروش حیوانات زنده، اعم از وحشی و اهلی معروف است. حیواناتی از قبیل موش خرما، انواع پرنده و ماکیان، خرگوش، و نیز خفاش و مار. گوشت مار و خفاش از غذاهای مرسوم در چین به شمار می‌رود.

شیوع سریع و خطرناک این ویروس باعث شده مقامات سازمان جهانی بهداشت با همکاری بین‌المللی این ویروس را مهار کنند تا از تکرار تجربه دردناک ویروس سارس جلوگیری کنند. سارس در سال ۲۰۰۲ جان بیش از ۷۷۰ نفر را گرفت.

در بازه زمانی بین ۳۱ دسامبر تا ۲۲ ژانویه مقامات کشور چین از شناسایی بیش از ۴۰۰ نفر که به این ویروس مبتلا شده‌اند خبر دادند. تایلند دو مورد و ژاپن، کره جنوبی و تایوان هم هر کدام یک مورد ابتلا گزارش کرده‌اند. تمامی این بیماران اخیرا به چین سفر داشته‌اند.

در خارج از آسیا ، ایالات متحده نیز اولین مورد ابتلا به این ویروس را در بیمارانی که اخیراً از ووهان در چین برگشته گزارش کرده است.

بیشتر موارد در ووهان ، شهری با ۱۱ میلیون نفر در استان مرکزی هوبئی چین گزارش شده است.

مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماری (ECDC) در بیانیه‌ای در این خصوص می‌گوید:‌«بعد از بازدید از بازار عمده‌فروشی‌های دریایی ووهان در چین اکثر موارد بیماری نوعی سینه پهلو تشخیص داده شده است.»

بسیاری از نخستین موارد گزارش شده افرادی بوده‌اند که از محصولات یک فروشگاه مواد غذایی دریایی در شهر ووهان مصرف کرده بودند.

ضمن اینکه در مواردی، افراد بعد از ابتلا به این ویروس جان خود را هم از دست داده‌اند. سرایت این بیماری از انسان به انسان شیوع آن را تسریع می‌کند. کروناویروس‌ها خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل می‌شوند.
علائم چیست؟

این ویروس جدید در موارد شدیدتر می‌تواند باعث ذات الریه ، سندرم حاد تنفسی حاد و نارسایی کلیه شود. از علائم شایع در اثر این ویروس می‌توان به عفونت شامل علائم تنفسی، تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی اشاره کرد.

آرنائد فونتانل محقق موسسه پاستور به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «این هفتمین گونه شناخته شده از این ویروس است که بر انسان تأثیر می گذارد. از نظر ژنتیکی ویروس جدید موقتا با عنوان ۲۰۱۹-nCOV شناخته می‌شوند و ۸۰ درصد شبیه سندرم حاد تنفسی سارس است.»
کرونا چگونه منتقل می‌شود؟

سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای می‌گوید کورونا ویروس حیوانات وحشی هستند. به این معنا که بین حیوانات و مردم منتقل می شوند. به عنوان مثال ویروس سارس از نوعی گربه خاص به انسان منتقل می‌شد و ۸ هزار نفر را در ۳۰ کشور جهان آلوده کرد.

در همین حال، سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) از گونه‌ای از شترها به انسان منتقل شد. در طول شیوع این ویروس در سال ۲۰۱۲ میلادی که منشاء آن در عربستان سعودی بود و در ادامه به ۲۶ کشور دیگر هم منتقل شد، ۵۶۷ نفر از بیش از ۱۵۰۰ فرد آلوده به این بیماری جان خود را از دست دادند.
آیا کرونا می‌تواند در سراسر جهان گسترش یابد؟

مقامات چین روز دوشنبه تأیید کردند که سویه جدید این بیماری می‌تواند از انسان به انسان دیگر منتقل شود که احتمال شیوع ویروس را افزایش می‌دهد.

چین بیش از همه تحت تأثیر شیوع این بیماری قرار دارد. ووهان، مرکز این بیماری است اما در دیگر شهرهای بزرگ چین همچون پکن و شانگهای هم مواردی گزارش شده که نگرانی‌های بین‌المللی را افزایش داده است.

اما مقامات بهداشتی در سرتاسر جهان نگرانند جشن‌های سال نو چینی ممکن است به افزایش موارد ابتلای بین‌المللی این ویروس منجر شود. صدها میلیون شهروند چینی برای تعطیلات در داخل کشور سفر می‌کنند، از سوی دیگر میلیون‌ها چینی به خارج از کشور می‌روند و می توانند این بیماری را با خود به دیگر نقاط دنیا منتقل کنند.

پیش از این نیز دیگر ویروس‌های خانوادهٔ کرونا که میان انسان و دیگر جانداران مشترک اند از جمله ویروس «سارس» و «مِرس» جان شمار بسیاری را به‌ویژه در خاورمیانه گرفتند. این نوع ویروس تا زمانیکه در بدن جاندار است جهشی ژنتیکی پیدا می‌کند و به این ترتیب می‌تواند با ورود به تن آدمی خود را در آن تکثیر کند.

دیدگاه