یک سال «بر خوان سعدی»

  • 16 مرداد 1398 - 6:45
یک سال «بر خوان سعدی»

جشن یک‌سالگی سلسله نشست‌های «بر خوان سعدی» شامگاه دوشنبه ۱۴ مردادماه در شیراز برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری ایبنا، در یک سال گذشته ۵۰ جلسه از سلسله نشست‌های ادبی «بر خوان سعدی» به همت انجمن فرهنگ و ادب شیراز، مرکز سعدی‌شناسی و مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس برگزار شده و شهرهای شیراز و نی‌ریز در استان فارس و تفلیس در گرجستان و تورنتو در کانادا، میزبانان دوستداران شیخ مصلح‌الدین بوده‌اند.

در این یک سال سعدی‌شناسان، شاعران و ادیبان، استادان دانشگاه و دوستداران سعدی، بر خوان گسترده او نشستند و از آن به‌قدر وسع خویش دوستی و مهر، نیک‌اندیشی و صلاح و اخلاق و صلح‌ورزی به ارمغان بردند.

برخورداری از استغنای آگاه‌مندی با نشستن بر خوان آثار کلاسیک
در ابتدای این مراسم کوروش کمالی سروستانی به عنوان یکی از بانیان اصلی شکل‌گیری و برگزاری نشست‌های ادبی «بر خوان سعدی»، با سپاس از همراهی یاران شیخ اجل در «بر خوان سعدی» از «تاثیر خاص» آثار کلاسیک در یاد و ناخودآگاه جمعی و فردی گفت و افزود: آثار کلاسیک را نه به عنوان وظیفه و از روی احترام، بلکه تنها از سر عشق می‌خوانیم.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی با بیان اینکه آثار کلاسیک برای خوانندگان و دوستداران‌شان «ثروت» می‌سازند، افزود: نشستن بر خوان سعدی سبب می‌شود که در وهله نخست از آثاری که در هویت و سنت ما ریشه دوانیده دور و غریب نمانیم و از سویی دیگر از استغنای آگاه‌مندی نیز برخوردار شویم.

هر نسلی سعدیِ خود را می‌آفریند
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس در ادامه با بیان اینکه اگر امروز پس از ۷۵۰ سال بر خوان سعدی نشسته‌ایم و از آن توشه برمی‌گیریم، به سبب نبوغ سعدی و غنای فرهنگ اسلامی و ایرانی است، یادآور شد: سعدی از شاعران بزرگ کلاسیک ایران و جهان است و از همین‌روست که هر نسلی، با باورها و داشته‌ها و نگاه‌های تازه، به خوانش آثارش می‌پردازد و سعدیِ خود را می‌آفریند.

ما به سعدی مدیونیم و نیازمند او هستیم
کمالی سروستانی گفت: سعدی زبان فارسی را روحی تازه بخشید، نثر و شعر فارسی را غنایی ماندگار بخشید و دوستی و رواداری و کم‌آزاری را ترویج کرد. سعدی حکمت عملی و نظری را در حکایات زیبا در کلیاتش نقشی ماندگار و کارآمد بخشید. ما به سعدی مدیونیم، چراکه در غزل‌های نابش عشق به پروردگار و عشق به انسان را به ما آموخت، گوهر انسانی را یگانه یافت و کرامت انسانی را ارج نهاد.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی با اشاره به اینکه سعدی گوهر دین را بازشناخت و عشق و دوستی را از آن برآورد، یادآور شد: ما به سعدی مدیونیم که از آمیزش میمون فرهنگ ایرانی و اسلامی و جهانی و شیرازی در عصر خود، آثاری ماندگار با نگاه به فرداها و ستایش خرد، آزادی، عشق و انسان‌دوستی آفرید.

وی سپس با بیان اینکه ادبیات ماندگار جهان در تعالی انسان، عشق، صلح و آزادی تاثیرگذار است، افزود: خوشا و خرما که آثار سعدی سترگ، نغزآموزه‌ای از این دست است و از همین روست که اگر محفلی با نام «بر خوان سعدی» شکل می‌گیرد، به میمنت و شکوهمندی تداوم می‌یابد و یک‌سالگی خود را به میمنت نام سعدی و پرورش و توسعه فرهنگ و ادب او در این شهر فرهنگی ساختار می‌یابد.

به باور کمالی سروستانی، این امر تایید و تاکیدی بر این نکته است که اگر ما تاثیرات اجتماعی و کارکرد فردی ادبیات را بپذیریم، می‌توانیم باور داشته باشیم که این ادبیات می‌تواند کاربردی و در پیوند با ساختار اجتماعی متحول شود و خود منجر به تحول شود.

مدیر مرکز سعدی‌شناسی در ادامه افزود: اگر به این باور برسیم که آموزه‌های نوع‌دوستانه سعدی می‌تواند در این طوفان زندگی راهی به دوستی و عشق و شادی بگشاید و گم‌گشتگی و سرگشتگی نوع بشر را اندکی التیام بخشد؛ پس ما را گزیری و گریزی از آن نیست؛ بلکه نیازمند آنیم.

کوروش کمالی سروستانی در پایان، برپایی محفلی از این دست را نشان هوشمندانه‌ای از آینده‌نگری در جهت به‌زیستن انسان‌ها در جهانی توأم با عشق و دوستی و تفاهم خواند و افزود: امروز خرسندیم که انجمن فرهنگ و ادب شیراز شاهد به ثمر نشستن تلاش‌ها و کوشش‌هایی است که بی‌دریغ و با باور به توسعه فرهنگی در شیراز داشته است.

بر خوان سعدی فرصتی برای بازاندیشی و گفتمان
در ادامه این مراسم فرح نیازکار دبیر انجمن فرهنگ و ادب شیراز و از بانیان شکل‌گیری و برگزاری سلسله‌نشست‌های «بر خوان سعدی» گفت: سعدی شاعری است که بدعت‌های روایی‌اش ریشه در ادبیات دیرزیست این سرزمین دارد و این‌گونه شد که بی هیچ تکلفی بر خوانش نشستیم تا طیفی از رنگ‌های چیده‌شده در قاب کلمات را در فرایندی خلاقانه بر سپهری از معنا تجربه کنیم.

این استاد ادبیات دانشگاه در ادامه با بیان اینکه بر خوان سعدی بدین قرار معنا گرفت، تشخص یافت و مصداق پذیرفت، یادآور شد: دانستیم که بر ساحت گذرای زمان و در جغرافیای شاعرانگی و انسان‌پیشگی، هم‌زیستی، نوع‌دوستی، صلح و تسامح را می‌توان تجربه کرد، می‌توان عاشقانه زیست، خلق نیازرد و رستگار شد.

به گفته نیازکار داستان بر خوان سعدی با رگه‌هایی از دوستی، دانایی، مهر و هم‌زیستی گره خورده است و فرصتی برای بازاندیشی، گفتمان، پرسش و پاسخ‌هایی به قدر کنکاش خویش برایمان آفریده است.

وی ادامه داد: در هر بار گفتمان و دیداری دوباره، خویشتن خویش را در یک پیوستگی تاریخی با شیخی یافتیم که این همه را بی هیچ تکلفی به ما آموخت. نیازکار در پایان به نمایندگی از انجمن فرهنگ و ادب شیراز از یاران فرهنگور و خردمند بر خوان سعدی که در پدیداری، پیشبرد و رویداد رخدادهای این نشست‌ها با برگزارکنندگان همراهی کردند. سپاسگزاری کرد.

در پایان این مراسم که با حضور افرادی چون محمدجعفر محلاتی، سیروس نوذری، سیروس رومی، احمد اکبرپور و دوستداران شیخ اجل در سرای سخن مرکز اسناد و کتابخانه ملی مرکز فارس، کیک یک‌سالگی بر خوان سعدی برش یافت و سلسله نشست‌های درس‌آموزه‌های شیخ مصلح‌الدین سعدی در شیراز وارد دومین سال شد.

دیدگاه