بزمی برای هنرمندان خفته در خاک به مناسبت هفته قلم

  • 16 تیر 1398 - 21:50
بزمی برای هنرمندان خفته در خاک به مناسبت هفته قلم

آیین گشایش هفته قلم با همکاری انجمن اهل قلم فارس و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یکشنبه ۱۶ تیر در میان مزار اهالی فرهنگ، ادب و هنر دارالرحمه شیراز برپا شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس؛ توجه به قلم در سرزمین ما پیشینه ‌ای دیرینه دارد. سده‌ها پیش در ایران باستان، تیرگان (سیزدهم تیر ماه)یکی از مهم ‌ترین جشن‌های ایران باستان بوده که آیین‌های مخصوصی داشته و یکی از آنها پاسداشت قلم بوده است. یکی از دلایلی که برای این جشن ذکر شده، این است که در این روز، هوشنگ، پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت، مردم جشن گرفتند و آن جشن به یادِ ارجمندیِ قلم، بر جای ماند. دلیل دیگری هم که برای این جشن ثبت شده این است که به نوشتۀ ابوریحان بیرونی، سیزدهم تیر ماه، روز ستارۀ تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است، می‌ توان ” سیزدهم تیر ماه ” را ” روز نویسنده ” نامید.

پس از انقلاب نیز نویسندگان و شاعران سرشناسی چون محمدعلی سپانلو سیزدهم تیرماه را به عنوان روز قلم و نویسنده پیشنهاد دادند، تا این‌ که چهاردهم تیر ماه از جانب انجمن قلم به عنوان “روز قلم ” نام‌گذاری شد. با این حال، این مناسبت هنوز چندان در میان مردم و حتی اصحاب قلم و اندیشه شناخته ‌شده نیست .

از همین رو برای شناساندن هر چه بهتر این روز به عموم مردم و دوستداران فرهنگ، هنر و ادب، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برنامه های متنوعی را به مناسبت هفته قلم پیش بینی کرده است که یکی از این برنامه ها گرامیداشت یاد و خاطره هنرمندان در خاک خفته ای است که سال ها عمر خود را برای اعتلای فرهنگ و هنر و ادب این مرز و بوم فدا نموده اند.

هنرمندان درگذشته سالها برای پاسداشت میراث گذشته این سرزمین تلاش کردند

به همین مناسبت مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس به همراه جمعی از اصحاب قلم، هنرمندان و اهالی رسانه، روز گذشته بر مزار هنرمندان حوزه های مختلف از جمله نمایش، روزنامه نگار، شاعر وادیب، کتابفروش، موسیقی و دیگر هنرهای در دارالرحمه شیراز حضور پیدا کردند و گویا بزمی برای هنرمندان خفته در خاک به مناسبت هفته قلم برپا شده بود.

در این مراسم که با غبار روبی و گل افشانی قبور هنرمندان همراه بود مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ابراز کرد: امروز به پاس گرامیداشت در خاک خفتگان فرهنگ، هنر و ادب این سرزمین با جمعی از بزرگان هنرمند و اهل قلم به دیدار هنرمندانی آمده ایم که سالها در راستای پاسداشت میراث گذشته این سرزمین تلاش کردند.

صابر سهرابی در ادامه اظهار کرد: قطعاً تاثیری که فعالیت این افراد که هر کدام در حوزه متفاوتی مشغول بوده اند در حوزه فرهنگ و هنر دارد را می‌توان به وفور در جای جای این استان و کشور مشاهده کرد و هر کدام از این در خاک خفتگان چهره های ماندگاری هستند که جسمشان از بین رفته اما آثار آنها برای همه این سرزمین هویدا است.

سهرابی افزود: وقتی مسئولین فرهنگی و بزرگان اهل فرهنگ و ادب بر آرامگاه این بزرگان حضور پیدا می کنند هم درس عبرتی است برای ما و هم جوانان  تشویق می شوند در این مسیر گام بردارند.

 وی در ادامه عنوان کرد: در این روز و هفته که به نام هفته قلم نامگذاری شده است برنامه های متنوعی تدارک دیده ایم که با همکاری معاونت فرهنگی و هنری شهرداری شیراز اجرا می شود تا بتوانیم ذره ای از زحمات این بزرگان را پاس بداریم.

 سهرابی همچنین از یک اتفاق خوب در پایان هفته قلم خبر داد و گفت: قرار است در پایان این هفته از یک رویداد فرهنگی هنری مختص استان فارس رونمایی شود که فراخوان آن به حوزه فرهنگ و ادب به ابلاغ خواهد شد.

کتابی از چهره‌های ماندگار حوزه فرهنگ، هنر و ادب استان در دست تهیه

مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص تاریخ شفاهی فرهنگ و هنر استان ابراز داشت سال گذشته در هفته قلم پیشنهاد شد که کتابی از چهره‌های ماندگار حوزه فرهنگ هنر و ادب استان تهیه کنیم که این کتاب با همکاری دوستان هنرمند آماده شد و در روز آخر هفته ی قلم از ماکت آن رونمایی خواهد شد که پس از آماده شدن نهایی در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

سهرابی همچنین افزود: در راستای تاریخ شفاهی که ماندگارترین کار در حوزه فرهنگ هنر و ادب است نیز چند تن از دوستان در حال انجام مقدمات آن هستند و اداره فرهنگ و ارشاد هم دو مورد در حال پیگیری است که پس از پایان کار به اطلاع عموم خواهد رسید

قطعه هنرمندان ضرورتی است برای شهر شیراز که مهد هنر ادب و تمدن است

داریوش نوید گویی مدیر انتشارات نوید نیز در حاشیه این آیین در خصوص در نظر گرفتن قطعه‌ای به نام هنرمندان در دارالرحمه شیراز و یا بهشت احمدی عنوان کرد: قبلا قطعه‌ای در نظر گرفته شده بود که بنا به دلایلی آماده و نهایی نشد اما مجمع خیرین فرهنگ ساز و شهرساز از چند وقت پیش اقداماتی انجام داده‌اند و جلساتی نیز با مدیرعامل بهشت احمدی برگزار کردند که نتایج خوبی نیز حاصل شد.

 وی افزود: مقرر گردید قطعه‌ای ۱۰ هزار متری توسط خیری برای هنرمندان در نظر گرفته شود و ساخت و دیوارکشی آن را نیز خود خیر برعهده گرفته است و ما هم از طریق شهرداری و شورای شهر پیگیر آن هستیم و امیدواریم تا چند روز آینده نتیجه مناسبی حاصل شود زیرا این امر ضرورتی است برای شهر شیراز که مهد هنر ادب و تمدن است.

دیدگاه